TesztelM Blog

Mindenmentes somlói torta

2016. május 18. - TesztelM


nevtelen.pngA hétvégén a kisfiam egyik keresztanyjának a szülinapját ünnepeltük, amire én sütöttem tortát. Most próbálok újra formába kerülni a szülés után, ezért most nagyon odafigyelek arra, hogy mit eszek, így egészséges tortareceptet kerestem. Így találtam rá BAB gluténmentes blogján erre a somlói tortára, amin kissé változtattam, de mindenkinek nagyon ízlett. 

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál nyírfacukor
  • 4 evőkanál rizsliszt
  • 3 evőkanál keményítő
  • 2 evőkanál darált dió
  • 1 evőkanál kakaópor

A sziruphoz:

  • 1,5 dl víz
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 0,5 dl rum
  • 1 kávéskanál vanília kivonat
  • reszelt citromhéj

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 1  csomag gluténmentes vaníliás pudingpor
  • 4 tojás sárgája
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 1 kávéskanál vanília kivonat

A tetejére:

  • 70 ml tejszín
  • 1 evőkanál rum
  • 7 dkg étcsoki

Úgy, mint minden somlóihoz itt is 3 lap kell, egy világos, egy kakaós és egy diós.

Az első laphoz 2 tojás fehérjét 2 evőkanál nyírfacukorral kemény habbá verünk, belekeverjük a 2 tojás sárgáját, majd a 2 evőkanál átszitált rizslisztet és az 1 evőkanál keményítőt. Sütőpapírral bélelt tortaformában 170 fokon kb. 10 percig sütjük.

A második lapot is hasonlóan csináljuk 2 tojás fehérjét habbá verünk 2 evőkanál nyírfacukorral, ebbe 1 evőkanál rizsliszt, 1 evőkanál kakaópor és 1 evőkanál keményítő kerül.

A harmadik laphoz az előzőek alapján 2 tojást, 2 evőkanál nyírfacukrot, 2 evőkanál darált diót, 1 evőkanál rizslisztet és 1 evőkanál keményítőt keverünk össze.

A szirup összeállításához a hozzávalókat összekeverjük és addig melegítjük, amíg a cukor elolvad.

A krémhez a pudingport a tojások sárgájával és kevés tejjel elkeverjük és a többi, forralt tejhez keverjük, majd sűrűre főzzük folyamatos kevergetés mellett. Még forrón belekeverjük a cukrot és a vanília kivonatot.

img_20160517_150635.jpg

Miután a lapok és a krém is kihűltek összeállíthatjuk a tortát.

A megtisztított kapcsos tortaforma aljára helyezzük a diós lapot, meglocsoljuk a szirup 1/3-ával és rákenjük a krém felét. A második lapot ráhelyezzük, meglocsoljuk és mehet rá a krém másik fele. A harmadik lapot rátesszük és meglocsoljuk. 

A csokimázhoz felolvasztjuk gőz fölött a csokoládét a tejszínnel és rumot keverünk bele. Ezt a mázat öntjük a torta tetejére. Néhány óráig a hűtőben pihentetjük.

Chia puding

Egyre népszerűbb reggeli ötlet a Chia magból készült puding. Mellette szól, hogy nagyon egészséges, de számomra a legszimpatikusabb mégis az, hogy (bár előre meg kell csinálni, hogy össze tudjon állni) pillanatok alatt el lehet készíteni és nagyon finom. Akkor lássuk, hogy én hogy készítem. 

img1461320341060.jpgHozzávalók:

2 evőkanál chia mag

4 dl kókusztej 

2 evőkanál kókuszreszelék

eper (persze lehet más gyümölcs is)

 

A tejet felmelegítem, belekeverem a chia magot és a kókuszreszeléket. Ezt a keveréket kb. fél óráig állni hagyom. Közben egy kicsit összetöröm az epret. 

Pohárba vagy kis tálba teszem az epret és rákanalazom a chia magos keveréket. Pár órára vagy egy éjszakára hűtőbe teszem, hogy elérje a kocsonyás állagot. Gyors, egyszerű és finom. Érdemes kipróbálni :)

süti beállítások módosítása