Mostanában nem nagyon szoktam olyan süteményeket sütni amik hagyományos alapanyagokból készülnek. De vannak olyan helyzetetek nagyon ritkán, amikor engedek a kísértésnek és úgy csinálok meg egy édességet, ahogy azt az eredeti recept írja. Ennél a fahéjas csigánál is így tettem és az eredmény mennyei lett.
Hozzávalók:
Tészta:
- 2,5 dl tej
- 2,5 teáskanál porélesztő
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- csipetnyi só
- 2 egész tojás
- 60 dkg liszt
Töltelék:
- 10 dkg puha vaj
- 15 dkg barna cukor
- 2-3 evőkanál őrölt fahéj
Máz:
- 10 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg krémsajt
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, majd összegyúrjuk a tészta hozzávalóival, úgy hogy egy lágy, de rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Puha vajjal kenjük meg, rászórjuk a fahéjas barna cukrot és szorosan feltekerjük. 4-5 cm széles szeletekre vágjuk és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, ahol még 30 percig hagyjuk kelni.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Amíg a tekercsek megsülnek kikeverjük a mázat, amit még melegen a megsült csigákra kenünk.
Jó étvágyat mindenkinek, ehhez az ízletes desszerthez