Szeretem a sütőtököt és szerencsére Patrik is, viszont a férjem nem igazán. Mivel a szüleim vidéken élnek és termesztenek, ezért tudok tőlük mindig hozni. Természetesen mindig egy egészet meg is sütök egyszerre, viszont azért ahhoz elég nagyok ezek a zöldségek, hogy ketten meg tudjuk enni. Bár Patrik elég rendesen tudja pusztítani cuki "NyamNyam"-ok kíséretében, de találnom kellett valami más lehetőséget, hogy átalakítva a párom is tudjon belőle enni. A kísérlet többszörösen is sikeres volt, eddig két recept is átment a próbán.
Sütőtökös pogácsa
Ezt a receptet a konyhalal.cafeblog.hu oldalon találtam.
Hozzávalók:
- 45 dkg sütőtökpüré
- 10 dkg vaj
- 1 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 40 dkg liszt
- 1 tk cukor
- 2 ek só
Elkészítés:
Az vajat összemorzsoljuk a liszttel, ebbe beleöntjük a tejben felfuttatott élesztőt és a sütőtökpürét. Összegyúrjuk és 1 órát hagyjuk kelni.
Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk és 2-3-szor hajtogatjuk. Majd kinyújtjuk ujjnyi vastagra és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük és magokkal megszórjuk.
180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Megjegyzés: A sütőtök édessége miatt szerintem érdemes egy kicsit több sót tenni bele, hogy lehessen érezni rajta. Nekem sajnos inkább sótlan maradt most.
A tetejét tejjel kentem meg, de a tojást ajánlom, hogy szebb, fényesebb legyen.
A sütőtök ízét egyáltalán nem lehetett érezni, így olyanoknak is lehet adni, akik egyáltalán nem szeretik ezt a zöldséget. Nagyon puha és nagyon ízletes pogácsa lett.
Sütőtökös piskótatekercs:
Ezt a receptet a jadekonyha.blogspot.hu oldalon olvastam.
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/4 teáskanál só
- 3 tojás
- 18 dkg cukor
- 2,5 dl sütőtökpüré
- 10 dkg durvára vágott dió
Krém:
- 20 dkg krémsajt
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Egy tálba öntjük a száraz hozzávalókat. Egy másik tálban habosra keverjük az egész tojásokat a cukorral, ezután belekeverjük a sütőtökpürét. Óvatosan hozzákeverjük a lisztes keveréket. Az így kapott piskótaszerű tésztát egy sütőpapírral kibélelt nagyobb tepsibe öntjük és megszórjuk a dióval. 190 °C-ra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt készre sütjük.
A megsült tésztát még melegen konyharuha segítségével felcsavarjuk és így kihűtjük.
A krém hozzávalóit habosra keverjük. A kihűlt piskótát kicsavarjuk és megkenjük a krémmel, majd visszacsavarjuk. Szeletelés előtt hagyjuk hűtőben legalább egy órát állni.
Megjegyzés: Én a krémhez most megmaradt mézes krémes krémet használtam és azzal is nagyon finom volt. Ez is bizonyítja, hogy érdemes néha kísérletezni és személyre szabni a recepteket. Én szinte mindig alakítok rajta egy picit, alkalmazkodva a családom ízlésvilágához.