Sokan félnek az élesztőtől, de én kifejezetten szeretek kelt tésztával dolgozni. Valószínűleg azért, mert általában jól is sikerülnek. Mivel a túrós dolgokat is nagyon kedvelem, ezért amikor rátaláltam erre a receptre, már nagyon vártam, hogy kipróbálhassam. Az ilyen recepteket jobban szeretem akkor kipróbálni, ha ellátogatunk a mamihoz, aki szívesen vállalja Patrik felügyeletét, amíg én a konyhában kísérletezgetek.
Ez a túrós fonat tényleg nagyon gyorsan, egyszerűen elkészíthető és szuper fincsi lett. Legközelebb biztosan kipróbálom szénhidrátcsökkentett liszttel és más töltelékkel is.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 250 ml tej
- 100 g vaj
- 2 evőkanál cukor
- 30 g élesztő
- csipet só
- 500 g túró
- 4 evőkanál cukor
- 1 db tojás
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos tejben, majd a liszttel és a vajjal jól összedolgozzuk. Az így kapott tésztát kétfelé osztjuk és mindkét részt kinyújtjuk téglalap alakúra.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük. Ránézésre elharmadoljuk a tésztát a középső sávba tesszük végig egy csíkban a túrót. Utána a széleit 2 centinként ferdén bevágjuk a töltelékig és felváltva ráhajtogatjuk. Az így kapott rúd két végét jól lenyomkodjuk. A fonatokat 15-20 percig hagyjuk kelni, majd a tepsibe tesszük és pirosra sütjük.