TesztelM Blog

Pam Jenoff - Elvesztek Párizsban

2021. május 31. - TesztelM

Valamilyen oknál fogva nagyon vonzanak a világháborúk, főleg a második világháborúval kapcsolatos regények. Mostanában viszont nem csak a zsidók és a koncentrációs táborok világa az, amikor szívesen olvasok, hanem a háborúk alatti női sorsok is vonzanak. Éppen ezért választottam Pam Jenoff könyvét is. 


img_20210514_095109_835.jpg

 Fülszöveg:

1946, Manhattan: Grace Healey egy hétköznap reggel munkába igyekezvén átvág a New York-i Grand Central pályaudvar nagycsarnokán, és belebotlik egy gazdátlan bőröndbe. Kíváncsiságtól hajtva belekukkant, és egy borítéknyi fényképet talál benne. A tucatnyi női portré annyira megragadja, hogy a csomagot zsebre vágva sietve visszatuszkolja a bőröndöt a pad alá, és már szalad is a dolgára.

Hamarosan megtudja, hogy a bőrönd tulajdonosa Eleanor Trigg volt, aki a második világháború alatt az angol titkosszolgálatnál női ügynökök hálózatát szervezte. Az ügynöknőket a megszállt Európában vetették be futárként és rádiósként ó, közülük azonban tizenketten soha nem tértek haza, sorsukat homály fedi Grace megpróbálja felgöngyölíteni ezeknek a nőknek a történetét. Nyomozása egy Marie nevű ifjú anyához vezet, aki veszélyes franciaországi küldetése során a bartáság, hűség és árulás útvesztőjében maga is kis híján odaveszett.

Pam Jenoff regénye a második világháborúban tevékenykedő női titkos ügynökök köreibe repíti az olvasót. A valós eseménykere épülő történetben feltárul előttünk ezeknek a merész és hősies nőknek a háborúban betöltött fontos szerepe, miközben a szerződ magával ragadóan mesél bátorságról, testvériségről és a legnagyobb vészben tanúsított túlélő erőről is.

 

Bár a történet alapjában véve fikció, mint az a könyv végén, az írónőtől kiderül, mégis annyira hihető és annyira valóságosnak tűnő minden. Nagyon jól ábrázolja azt a légkört, ami ezt az időszakot jellemezhette. A bujkálások, titkok, besúgások, bizalmatlanság. Rettentő nehéz lehetett mindenki számára. Azok a nők, akik ebben a könyvben megjelennek, mind rendkívül bátrak voltak.

Bármennyire próbálom, nem tudom elképzelni, hogy milyen lenne, ha ma próbálnának meg beszervezni lányokat egy hasonló jellegű programba. Ennek több oka is van, ugyanis nem tudom, hogy a háború, mint körülmény, mennyire változtatna meg bármit is. Vagyis persze, tudom, hogy mindent megváltoztatna, de akkor is tud-e egy ilyen befolyásoló tényező embereket teljesen megváltoztatni? 

img_20210510_130936.jpg

Kiadó: Agave Kiadó

Oldalszám: 373 oldal

Mennyi idő alatt olvastam el?: 4 nap

Összességében: Bár az elején kicsit kuszának éreztem, nehéz volt elhatárolni, hogy melyik nő milyen szerepet tölt be a történetben, de egy idő után, ahogy felvettem a fonalat, egyszerűen letehetetlenné vált. Izgalmas volt, magával ragadó és keserédes. Megdöbbentő, hogy voltak nők, akik az életüket kockáztatták azért, hogy segítsék a hazájukat. Szívből ajánlom mindenkinek!

 

 

Szép napot!

Marika

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása