TesztelM Blog

Jodi Picoult: A két út könyve

Könyvajánló

2021. május 28. - TesztelM

Azt hiszem kijelenthetem, hogy Jodi Picoult könyvei nem a könnyed kategóriába tartoznak. Valamilyen komoly társadalmi probléma áll a legtöbb könyve középpontjába. Talán ezért is van, hogy az elején általában nekem nehezen indul be a cselekmény, vagy egy kicsit körülményes a kezdeti dolgok elmesélése, de egy idő után viszont annyira magával ragadnak a történetei, hogy alig bírom letenni a könyveit. 

 img_20201113_105257_edit_10121032357309.jpg

Fülszöveg:

A döntéseink időnként meglepő utakra terelnek

Dawn mindent tud a halálról - legalábbis ebben a hitben él. Haláldúlaként segíti a betegeit, hogy helyrehozzák a múlt hibáit, befejezzék félbemaradt dolgaikat, és megbékélve léphessenek át a túlvilágba.

Amikor azonban Dawn repülőgépe zuhanni kezd, és látszólag már csak pillanatok vannak hátra az életéből, maga is megdöbben, hogy nem a férje, hanem valaki más jut eszébe. Egykori kollégája, az egyiptológus Wyatt Armstrong.

A repülőgép-katasztrófa után Dawn úgy dönt, visszamegy Egyiptomba a régészeti ásatáshoz, és megkeresi hajdani szerelmét, Wyattet, sőt folytatja a túlvilágra vezető út első ismert térképének, a Két Út Könyvének kutatását. A könyv fejezeteiben Dawn két lehetséges jövője bontakozik ki egymás mellett, és mindkét jövőképben feltárulnak a rég eltemetett titkok és kételyek.

Minden bizonnyal sokaknak nagyon nehezére esik a halálról beszélni, hiszen nem könnyű elfogadni és könnyen venné az elmúlást. Éppen ezért rendkívül érdekes belegondolni, hogy valaki, haláldúlaként azzal foglalkozik, hogy segítsen az utolsó időszakot széppé tenni és igazából lezárni a földi létünk utolsó teendőit. Azt hiszem, hogy ez egy nagyon szép, ugyanakkor egy baromi nehéz szakma is egyben, és kíváncsi vagyok, hogy vajon mikor érünk el oda, hogy szerte a világon ez egy elfogadott hivatás lehet. Bár az tény, hogy nem sok ember lenne képes jól, de sérülések nélkül végezni egy ehhez kapcsolatos munkát.

Azért szeretem az ilyen jellegű könyveket, amik az elmúlásról szólnak, mert mindig az az érzésem támad, hogy valóban nem éri meg az életünket olyan dolgokra vesztegetni, amik nem okoznak örömöt. Benne maradni egy kapcsolatban, ami kényelmes, de már nem tesz boldoggá. Bejárni egy munkahelyre, ahol megaláznak, kifacsarnak és még csak meg sem fizetnek a munkádért. Siránkozni minden apróságon, ahelyett, hogy értékelnénk, amink van. Eleve egy pozitív személyiség vagyok, de ezek a könyvek, mindig hálával töltenek el az életemmel kapcsolatban. 

Nagyon sok az Egyiptommal kapcsolatos információ benne, hiszen ásatások helyszínére, régészeti kutatások kulisszái közé kalauzolja el ez a könyv az olvasót. Azért ezeknél a részeknél volt, hogy kissé elkalandoztam és így vissza kellett olvasnom egy két részt, de érdekes dolgokat mutatnak meg, talán nem is túlzásba véve.

img_20210414_133608.jpg

Kiadó: Athenaeum Kiadó

Oldalszám: 461 oldal

Mennyi idő alatt olvastam el?: kb. 1 hét

Összességében: Nagyon szerettem ezt a könyvet. Érdekesek az Egyiptommal kapcsolatos tények, történetek. Az egyedüli ami kissé furcsa volt, hogy a teljes befejezés az olvasóra lett bízva. Én szeretem az író általi lezárásokat, de végülis annyira ez a vég sem volt rossz megoldás.

 

Szép napot!

Marika

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása