TesztelM Blog

Dr. Csernus Imre: Egy életed van

Könyvajánló

2020. május 27. - TesztelM

Szerintem senkinek nem kell bemutatni a dr. Csernus Imrét. Ő a nagy megmondó, aki nem fél, nem kertel, csak a szemedbe vágja az őszinte véleményét. Én még nem olvastam tőle semmi, sőt őszintén előadásán sem voltam, éppen ezért már nagyon kíváncsi voltam, hogy vajon milyen is lehet egy könyv tőle. Nem okozott csalódást.

img_20200520_150754.jpg

Fülszöveg:

Sok-e huszonhatezer, vagy kevés? - teszi fel a kérdést új könyvében dr. Csernus Imre. Nem forintban, hanem napban, mert átlagosan ennyi jut nekünk, magyaroknak ezen a földön. Nem sok, de nem is kevés. De vajon tudunk-e őszintén és bátran élni, hogy ebből a huszonhatezerből egyetlen napot se pazaroljunk el? Megélünk-e minden egyes pillanatot, vagy észre sem vesszük, milyen évszak van körülöttünk? Megértjük-e a mindennapi rohanásban a behavazott táj, a tavaszi feltámadás, a beérő búzamezők, a hulló falevelek üzenetét? Tudunk-e úgy élni, hogy minden egyes nap ünnep legyen számunkra? Vagy folyton csak a múlton és a jövőn rágódunk, és emiatt a jelen kicsúszik a kezünk közül?

Mindenki a saját sorsának a kovácsa - vallja a neves pszichiáter, aki ezúttal szokatlan formában, az év tizenkét hónapja köré rendezett gondolatokban osztja meg velünk nézeteit az életről, az emberhez méltó létről és a boldogságról.

"Számomra a folyékony tűz , a láva nagyon fontos motívum, az életet jelképezi: a lávafolyam vékonyan indul, a közepe kiszélesedik, majd a vége lassan eltűnik. Az én szemeben a láva azt jelenti, hogy az ember mer tűzzel élni, szenvedéllyel élni, kitűnni a feketeségből, mert miközben a környezete fekete, a láva maga a tömény intenzitás. Ugyanakkor vállalja azt is, hogy egyszer elég, hiszen valamikor a láva is kialszik majd."

Dr. Csernus Imre ajánlatokat tesz nekünk. Kinyithatjuk a szemünket, és felismerhetjük milyen az őszinte, kiteljesedett élet. Beszélhetünk az érzéseinkről, bátran bevallhatjuk, ha hibáztunk, és elfogadhatjuk, hogy nem lehetünk tökéletesek. Tanulhatunk a hibáinkból, és mindig van lehetőségünk keresni a megoldást. És ami talán a legfontosabb: vállalhatjuk a felelősséget saját életünkért. A valódi, felnőtt életünkért.

Szeretem az ilyen jellegű, hitet, reményt és erőt adó könyveket. A külvilágból sajnos nem mindig azt kapjuk, amitől magabiztosak és céltudatosak tudunk lenni. Persze ez belőlünk kell, hogy fakadjon, de a sok negatív hatás ami ér minket, igenis nagyon vissza tud fogni. Éppen erre jók az ilyen könyvek, mint ez is, hogy lelkesítsen, adjon egy nagy löketet, hogy ki tudjunk szakadni a negativitásból.

Tetszik a felosztása a könyvnek, hogy a hónapokon keresztül mutat be mindent az író, az egyes hónapokra jellemző dolgokkal von párhuzamot. De ami a legjobb benne számomra a sok személyes tapasztalat, és a rengeteg példa, kisebb történet.

Bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit mélyponton van, aki nem igazán találja a helyét, azoknak is, akik egy kis Csernus Imrére vágynak.

img_20200520_150638.jpg

Kiadó: Jaffa Kiadó

Oldalszám: 270 oldal

Összegzés: Ez tipikusan nem egy olyan leülök és végigolvasom könyv. Ezt időről, időre éri meg kézbe venni és mindig egy kicsit magunkévá tenni belőle valamit. Nagyon tetszett, ez pedig arra sarkall, hogy más könyvet is elolvassak a neves pszichiátertől. 

 

Szép napot!

Marika

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása