TesztelM Blog

Saul Austerlitz - A Jóbarátok-generáció

Könyvajánló

2020. augusztus 11. - TesztelM

Szeretem a jó sorozatokat. De a legtöbb sorozatot egyszer megnézem, hagy bennem valamilyen érzést, aztán nagyjából el is felejthetem. A Jóbarátok az teljesen más. Az életem legtöbb szakaszában ott volt nekem. Végig néztem a sorozatot az első nagy szakításnál, aztán egyszer, amikor a munkahelyemet vesztettem el. Az első terhességemnél, majd a másodiknál is. És ezen kívül még számtalan alkalommal, amikor a tévében adták, és hát valamelyik csatornán mindig ment. Szóval számtalanszor láttam már a legtöbb részt, de egyszerűen nem tudom megunni. Éppen ezért, amikor láttam, hogy egy könyv fog megjelenni róla, egyből úgy éreztem, hogy nekem az biztosan kell.

img_20200730_155402.jpg

Fülszöveg:

Jó reggelt! Tényleg 1994-et írtunk, amikor a televízió műsorra tűzte az első epizódot?

Abban az évben, szeptemberben hat barát ücsörgött a kedvenc kávézójukban, hogy szexről, párkapcsolatokról, munkáról meg az élet egyéb dolgairól trécseljenek - és a mai napig újabb és újabb rajongók fedezik fel Rachel, Ross, Joey, Chandler, Monica és Phoebe életét. A sorozat - tehetséges megalkotóinak köszönhetően - szőröstül-bőröstül bekebelezte a fiatal közönséget. A Jóbarátok volt e korszak legkedveltebb és legnagyobb hatású televíziós programja. Soha nem tartottak szünetet.

De pillantsunk csak bele, mi zajlott a színfalak mögött!

Saul Austerlitz, a popkultúra ismert krónikása exkluzív interjúkat készített az írókkal, a rendezőkkel, a producerekkel és a stáb tagjaival a sorozat történetéről, amely a Netflixen jelenleg is meghökkentő népszerűséggel éli utóéletét. Izgalmas részleteket közöl a forgatás körülményeiről, a Super  Bowlról, londoni utakról, leszbikus esküvőkről, frizuradivatokról, szupersztárok cameóiról vagy a milliódolláros szerződésekről. 

A Jóbarátok az új műsorokkal is felveszi a versenyt. Előkelő helyet foglal el a televíziós adások népszerűségi listáin, az ismétlések is ott vannak a top 10-ben! A Jóbarátok a 90-es évek televíziós szimbólumává vált, öröksége és sikere a legmerészebb ábrándokat is túlszárnyalja. Ez a letehetetlen, vidám, humoros könyv is ezt bizonyítja.

 Ez a kép jelképezi az általad beszúrt forrás kódot. A kép csupán a kód helyét jelzi, a kód által megjelenített elem méreteit és elrendezését nem, erre használd az előnézet gombot!

Gondoltad volna, hogy Noah Wyle is esélyes volt arra, hogy bekerüljön a sorozatba, de közbejött a Vészhelyzet, ahol előbb megkapta az egyik szerepet, így a kórházas filmet választotta? Vagy, hogy Chandler szerepét először meleg karakterként álmodták meg? Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket lehet megtudni a könyvből. 

Nekem először egy kicsit soknak tűnt, hogy az elején túl részletesen mutatja be, hogy mik vezettek oda, hogy ez a sorozat létrejött. Számomra ez a rész egy kicsit unalmas volt. Persze, biztos vannak olyan típusú emberek, akiket meg ez érdekel. 

A könyv olvasása után nem csak arra kaptam kedvet, hogy megnézzek pár részt, de azt is nagyon élvezetesnek tartanám, ha egy hasonló projektben kellene részt vennem. Hihetetlen élvezetes lehet összerakni egy ilyen sorozatot. Az ötletelések, hogy kivel mi történjen, ki mit csináljon, kinek hogy alakuljon az élete... 

Egy biztos a sorozat készítői nagyon jó munkát végeztek, hiszen ez az a sorozat, ami szerintem nem tud kimenni a divatból. A könyv pedig tökéletesen megőrzi azt, hogy min is mentek át ezek az emberek, hogy nem volt mindig minden egyszerű, de szerintem sokak nevében mondhatom, hogy megérte.

img_20200811_202425.jpg

Oldalszám: 430 oldal

Kiadó: 21. század Kiadó

Mennyi idő  alatt olvastam el?: 3 hét

Összegzés: Tetszett a könyv, hiszen rengeteg információt  tudhattam meg a kedvenc sorozatomról. Jó volt olvasni, hogyan születtek az egyes epizódok, miként találták ki a szereplők életének alakulását. Jóbarátok rajongóknak kötelező olvasmány!

 

Szép napot!

 Marika

 

/A könyvet köszönöm a 21. század Kiadónak!/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása