TesztelM Blog

Sarah Pinborough: 13 perc - Könyvajánló

2018. június 14. - TesztelM

Intrika, átverés, manipuláció és mindez tizenévesek között. Izgalmas és számomra teljesen megdöbbentő, leginkább azért, mert elképzelhetőnek tartom, hogy valaki tényleg képes hasonló módon irányítani mindenkit maga körül. 

Fülszöveg:

"13 percig halott voltam. Nem emlékszem, hogyan kerültem a jeges vízbe, de egyet tudok: nem baleset volt. És nem akartam öngyilkos lenni. 

Azt mondják, tartsuk magunkhoz közel a barátainkat, az ellenségeinket viszont még közelebb, de tizenévesen nehéz közöttük különbséget tenni. A barátaim szeretnek, tudom, hogy így van. De ez nem jelenti, hogy nem próbáltak megölni."

A 13 perc lebilincselő történet manipulációról, félelemről, gyilkosságról és az igazság erejéről. Mellbevágó olvasmány, és amikor letesszük, óhatatlanul elgondolkodunk: vajon mi magunk igazán ismerjük-e az embereket, akik a legközelebb állnak hozzánk.

 1525081193249.jpg

Bepillantás nyerhetünk egy pár középiskolás tini életébe, de sajnos nem a gyermeki lét előnyeit hangsúlyozza a könyv. A történet főszereplői mai, modern, többnyire mini felnőtteket játszó tizenéves lányok. Természetesen megjelennek benne a legmenőbb, gyönyörű csajok, akire mindenki féltékeny, vagy éppen akiket mindenki kedvel. De mi van, ha ezek között a lányok között valami megbomlik és az Öri-barik csapata feloszlani látszik? Vajon milyen szemmel nézi ezt a lányok vezére, aki kezdi kicsit kirekesztve érezni magát? Ráadásul még egy szerencsétlenség is történik vele, aminek hatására majdnem vízbe fullad. Ráadásul 13 percig a halál állapotába is kerül és ébredése után semmire sem emlékszik. Vajon fel lehet dolgozni egy ekkora traumát? Túl lehet lépni azon, hogy majdnem mindennek vége lett? És mi van akkor, ha ezek után pont a legjobb barátnőid kezdenek el furcsán viselkedni?

Nagyon sok kérdés, amikre a könyv választ ad.

Őszintén számomra teljesen megdöbbentő és hihetetlen volt, hogy emberek, főleg, tini lányok mennyire képesek egymást manipulálni, irányítani és felhasználni. Valószínűleg azért volt rám ekkora hatással, mert baromira hihető módon lett leírva, és megrémített, hogy merre halad a világ. Amikor és tinédzser voltam, ami azért annyira régen nem volt, valahogy teljesen másról szólt a középiskola és itt nem csak a Magyarország - Amerika ellentét ütközik ki. Remélem ez tényleg csak egy nagyon jól megírt fikció, ami nem a jövőt festi elénk.

Kiadó: 21. század Kiadó

Oldalszám: 367 oldal

Mennyi idő alatt olvastam el: kb. 1,5 hét 

Pontozás: 8/10 

Ti mit olvastok most?

 

Szép napot!

Marika

/A könyvet köszönöm a 21. század kiadónak/

süti beállítások módosítása