TesztelM

Sütőtök többféleképpen

2017. február 06. - TesztelM

Szeretem a sütőtököt és szerencsére Patrik is, viszont a férjem nem igazán. Mivel a szüleim vidéken élnek és termesztenek, ezért tudok tőlük mindig hozni. Természetesen mindig egy egészet meg is sütök egyszerre, viszont azért ahhoz elég nagyok ezek a zöldségek, hogy ketten meg tudjuk enni. Bár Patrik elég rendesen tudja pusztítani cuki "NyamNyam"-ok kíséretében, de találnom kellett valami más lehetőséget, hogy átalakítva a párom is tudjon belőle enni. A kísérlet többszörösen is sikeres volt, eddig két recept is átment a próbán.

Sütőtökös pogácsa

Ezt a receptet a konyhalal.cafeblog.hu oldalon találtam. 

Hozzávalók:

  • 45 dkg sütőtökpüré
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 40 dkg liszt
  • 1 tk cukor
  • 2 ek só

 1485537024705.jpg

Elkészítés:

Az vajat összemorzsoljuk a liszttel, ebbe beleöntjük a tejben felfuttatott élesztőt és a sütőtökpürét. Összegyúrjuk és 1 órát hagyjuk kelni. 

Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk és 2-3-szor hajtogatjuk. Majd kinyújtjuk ujjnyi vastagra és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük és magokkal megszórjuk.

180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés: A sütőtök édessége miatt szerintem érdemes egy kicsit több sót tenni bele, hogy lehessen érezni rajta. Nekem sajnos inkább sótlan maradt most. 

A tetejét tejjel kentem meg, de a tojást ajánlom, hogy szebb, fényesebb legyen.

A sütőtök ízét egyáltalán nem lehetett érezni, így olyanoknak is lehet adni, akik egyáltalán nem szeretik ezt a zöldséget. Nagyon puha és nagyon ízletes pogácsa lett.

 1484675640216.jpg

Sütőtökös piskótatekercs:

Ezt a receptet a jadekonyha.blogspot.hu oldalon olvastam.

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 teáskanál só
  • 3 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 2,5 dl sütőtökpüré
  • 10 dkg durvára vágott dió

Krém:

  • 20 dkg krémsajt
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

 1485537224501.jpg

Egy tálba öntjük a száraz hozzávalókat. Egy másik tálban habosra keverjük az egész tojásokat a cukorral, ezután belekeverjük a sütőtökpürét. Óvatosan hozzákeverjük a lisztes keveréket. Az így kapott piskótaszerű tésztát egy sütőpapírral kibélelt nagyobb tepsibe öntjük és megszórjuk a dióval. 190 °C-ra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt készre sütjük.

A megsült tésztát még melegen konyharuha segítségével felcsavarjuk és így kihűtjük.

A krém hozzávalóit habosra keverjük. A kihűlt piskótát kicsavarjuk és megkenjük a krémmel, majd visszacsavarjuk. Szeletelés előtt hagyjuk hűtőben legalább egy órát állni.

Megjegyzés: Én a krémhez most megmaradt mézes krémes krémet használtam és azzal is nagyon finom volt. Ez is bizonyítja, hogy érdemes néha kísérletezni és személyre szabni a recepteket. Én szinte mindig alakítok rajta egy picit, alkalmazkodva a családom ízlésvilágához. 

 1485537196540.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tesztelm.blog.hu/api/trackback/id/tr5712110005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.