TesztelM Blog

Könyvajánló egy két és fél éves szemével

2018. április 20. - TesztelM

Hogy meg lehet-e szerettetni a könyveket minden gyerekekkel? Ezt nem tudom, de úgy gondolom, hogy próbálkozni mindig érdemes. Bár elképzelhetőnek tartom, hogy ha az általános iskolai kötelező olvasmányokhoz érkezünk lehet majd némi ellenszenv a könyvek iránt, de most az én két és fél éves kisfiam szereti a mesekönyveket. Többféle könyvet nézegetünk egész kicsi kora óta. Semmit nem erőltettem, de azért mindig ott volt a közelünkben, így szépen lassan megszerette, sőt másfél éves kora óta minden este az alvás előtt közvetlenül mesét olvasunk. Azt, hogy mit mindig ő választja ki. És, hogy milyen könyvek közül válogatunk? Azt szeretném most bemutatni, hogy szerintem, vagyis hát nem is szerintem, hanem a kisfiam, Patrik szerint miket is lehet olvasni egy 2-3 éves kisgyereknek.

Nálunk vannak olyan mesekönyvek, amiket inkább nappal szeretünk lapozgatni és olyanok, amik kifejezetten esti mesének váltak be.

Esti mesék: 

Vlagyimir Szutyejev: Vidám mesék

 Azt hiszem hivatalosan ez a mesekönyv hozta meg nekünk a minden napos esti mese olvasást. Amikor egy este a fürdés utáni kis beszélgetéseink során elkezdtem mesélni egy kis történetet az nagyon tetszett Patriknak, de be kell ismernem, hogy saját kútfőből mesét mondani nem is olyan egyszerű. Legalábbis olyat, aminek van értelme, sőt jó esetben még egy kis tanulság is levonható belőle. Éppen ezért másnap már ehhez a könyvhöz nyúltunk és utána talán hónapokig nem kellett másik könyv csak ez. Ráadásul először csak 2-3 mesét olvastunk minden este, egymás után, újra és újra. De mivel ez a könyv gyerekkoromban az én kedvencem is volt, így egyáltalán nem bántam.

vidammesek.jpg

 Forrás: www.libri.hu

Bartos Erika: Bogyó és Babóca

Először úgy gondoltam, hogy mi kivételek vagyunk, mert amikor a Libriben dolgoztam azt tapasztaltam, hogy rengeteg gyerek oda van érte, nekünk kellett egy kis idő mire a kedvencünk lett. Már majdnem Már majdnem két és fél éves volt Patrik mire egyik este végre Bogyó és Babócát akart hallani. Ott megtört a jég, mert addig valahogy két három oldal után

bogyobaboca.jpg

Forrás: www.libri.hu

Mesék 2 éveseknek, Mesék 3 éveseknek

Ezt a két könyvet csak nemrég kaptuk ajándékba, de már pár hónapja kinéztem magamnak, jobban mondva a kisfiamnak. Gyönyörűek benne az illusztrációk és nagyon kedves, aranyos meséket tartalmaz és vannak benne versek is. 

mesek2.jpg

mesek3.jpg

Forrás: www.libri.hu


Berg Judit: Maszat a fodrásznál

Ez a legújabb Mommy Mia dobozban volt benne és ezzel nagyon jól jött, mert a hajvágás most nálunk nagyon nehezen megy és azt is meg szoktuk próbálni, hogy a vele kapcsolatos kicsit talán problémásabb dolgokra megpróbálunk mesét keresni, hátha segít ha látja, hogy ez nem gond, hiszen a mesében is nagyon jól működik minden. Nem mondom, hogy azonnali siker várható, de egy próbát ez a módszer is mindenképpen megér. És mivel ez a Maszat könyv nagyon tetszett mindhármunknak, így szerintem meg fogjuk még nézni, hogy ennek a sorozatnak milyen kötetei léteznek még.

Forrás: www.libri.hu

Napközbeni olvasnivalók:

Cicó Micó bújócskázik: Ez a könyv az egyik Mommy Mia dobozunkban volt benne és egyből megtetszett mindenkinek a családban. Úgy gondolom, hogy azok a szülők, akik szeretnék megszerettetni a könyvet a gyermekükkel érdemes egy ilyen jellegű könyvvel kezdeni. Ugyanis ennek a könyvnek az aranyos történeten kívül a különlegessége, hogy vannak benne kihúzható kis fülek, amik sokkal érdekesebbé és izgalmasabbá teszik a kicsik számára a könyvet. Így sokkal szívesebben fogják a kezükbe venni őket.

cicomico.jpg

Forrás: www.libri.hu

Itt a Csikimanó!: Ezt a könyvet azért nem mondanám igazán esti mesének való könyvnek, legalábbis nálunk azért nem vált be annak, mert akkor, amikor a mesében megjelenik Csikimanó, akkor megcsikizzük a gyerkőcöt, amit nálunk Patrik rettenetesen élvez. Így viszont ezzel inkább jól tudunk szórakozni, de nálunk az esti lecsillapodást, lelassulást nem hozta meg. De nem is baj, így legalább nem csak az esti rutinunkhoz köti Patrik a könyveket, hanem napközben is szívesen veszi a kezébe és lapozgatja őket.

csikimano.jpg

Forrás: www.libri.hu

Itt a Játszóház: Ez a könyv már egész kicsiknek is tudjuk adni. A mozgatható, forgatható, tologatható részek nagyon tetszenek a kicsiknek és a kicsit nagyobbaknak is. Rövid, szépek az illusztrációk és érdekessé teszi, hogy nem csak lapozgatni lehet, hanem különlegességeket is tud. Szerintem nem kell több egy kicsi gyereknek ahhoz, hogy szeresse ezt a könyvet.

jatszohaz.jpg

Forrás: www.libri.hu

Nálunk most ezek az aktuális kedvencek, de azt veszem észre, hogy hónapról hónapra változnak ezek, mindig az újak kerülnek előre, de természetesen vannak olyan könyvek, amik mindig visszatérnek. Az következő pár hónapban szeretnék olyan könyveket beszerezni, amik az óvodára való felkészülésünket és a kistestvér érkezését, esetleg a pelenkáról való leszoktatást tudják segíteni. 

Ti is fontosnak tartjátok az esti meseolvasást?

 

Szép napot!

Marika

 

/A Kolibri kiadós könyveket köszönöm a Kolibri Kiadónak/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása